Pluktuin

Wij verwelkomen je graag in de zomer in onze mooie pluktuin, die wij al vanaf 2005 met veel liefde en plezier steeds mooier laten worden. Er is een grote verscheidenheid aan vaste en eenjarige planten die om beurten bloeien. Onze tuin met het terras zijn vanaf ongeveer juni tot begin oktober geopend. Dit is weersafhankelijk.

De planten kweken we zelf op in eigen kwekerij. Zo hebben we lekker veel verschillende soorten in de tuin staan, zodat we voor iedereen wat moois hebben.

Als je met een vrolijk gevulde emmer bloemen terug komt, dan kun je nog genieten van een drankje en een eigen gebakken lekkers erbij of een lekker ijsje.

Hoe werkt het?

  • Je bent welkom in onze pluktuin tijdens de openingstijden (zonder reservering).
  • Je krijgt van ons een emmer met een laagje water te leen.
  • Neem het liefst een eigen tangetje of mesje mee (wij hebben ze evt. te leen).
  • Een volle emmer bloemen kost €15,- (Hiermee maak je ruim 2 boeketten). Pluk je minder dan kost het minder, en zit je emmer heel vol, betaal je meer. De prijs wordt aan de kassa bepaald.
  • Je krijgt voor je de tuin in gaat een korte instructie van ons, onze collega’s of vrijwilligers. Gelieve deze instructies op te volgen. Let ook goed op bordjes met info die we op bepaalde plaatsen hebben gestaan.
  • Je loopt de pluktuin in door de beuken heg en het bos.
  • Als je in de pluktuin bent, Loop dan op de paden en pas op kleine plantjes.
  • Achter een draadje of in een privé tuintje mag niet geplukt worden.

Tips:

– Pluk bloemen en geen knoppen (deze komen niet open op de vaas en gaan vaak hangen).

– Loop eerst een rondje om te kijken wat er allemaal te plukken is en ga daarna doelgericht plukken.

– Snijd de stelen ongeveer 40 tot 60 cm, maar het liefst wel boven een nieuwe uitloper. Nooit helemaal onder aan de plant. Want dan komen er geen nieuwe bloemen meer aan de plant.

– Houd het hengsel van de emmer aan één kant van de bloemen. Zo kunnen wij de bloemen aan de kassa gemakkelijk uit de emmer halen zonder ze te beschadigen.

– We vragen je vriendelijk om een geplukte bloem niet terug te deponeren in de pluktuin. Wij komen regelmatig geplukte losse bloemen tegen in de tuin, en wij vinden dat erg zonde.

– Wij pakken bij de kassa je bloemen voor je in en dan kun je ze thuis een mooi plekje geven. Snijd ze goed schuin af en ververs het water om de dag.

Bloemen plukken met kinderen

Per 10 juli zijn ook kinderen welkom in de tuin. De natuur en plukken van bloemen in een pluktuin zijn een leuke en leerzame activiteit voor een kind. Een tuin is ook kwetsbaar en er zit maanden intensief werk in. We hebben dus een aantal tips en regels m.b.t. het plukken van bloemen met kinderen.

Graag bij iedere 2 kinderen, 1 ‘begeleider’. Dit ivm dat kinderen altijd onder begeleiding moeten plukken en de kwetsbaarheid van de tuin. Bedankt voor je begrip.

– Kinderen (tot 12 jaar) plukken met een schaartje in een speciaal opgekweekt kinder pluk-veldje. Daarnaast mogen zij ook in enkele bloemen bedden daarbuiten plukken. Bij deze specifieke bloemen bedden staan vlaggetjes.

– Kinderen plukken altijd onder begeleiding van een volwassene. Ook in het kinder pluk-veldje en de speciale bloemen bedden.

– In de rest van de pluktuin plukt de volwassene de bloemen. Het is natuurlijk leuk om je kind de bloemen aan te laten wijzen. Zo maak je er een leuke en leerzame gezamenlijke activiteit van.

– We vragen je vriendelijk, om aan je kind uit te leggen dat ze op de paden moeten lopen i.v.m. kleine plantjes die er soms groeien.

– Hard rennen en bv. gillen is niet wenselijk. We vragen je vriendelijk om je kind dit uit te leggen. Er zijn namelijk veel mensen die onze pluktuin bezoeken om te genieten van de natuur en de rust.

Het komt voor dat mensen onze pluktuin bezoeken zonder bloemen te plukken … (kunnen wij ons niet voorstellen 😉 ) … of zonder gebruik te maken van het terras. Wij hebben een pluktuin, geen showtuin. We ontvangen u op ons privé erf en hebben er, samen met onze vrijwilligers, een hele taak aan om de pluktuin en het erf te maken zoals het is. Wij vragen geen entree, maar denk in dit geval b.v. aan een kleine bijdragen voor in de fooien pot.

Bedankt voor je begrip en geniet in de pluktuin.